Netwerkvaardigheden

Netwerken is net werken…

Hoe doe ik dat nou: ontspannen en effectief netwerken?
Ik hou niet van netwerken, maar ze zeggen, en ik weet ook, dat het moet…
Moet ik dan op iemand afstappen en over mezelf gaan praten?
Ze hebben het al zo druk…
Zit deze persoon wel op mijn verhaal te wachten? Wie ben ik nou (al)?
Hoe bouw ik een netwerk op?
Hoe onderhoud ik een netwerk?

En toch is het belangrijk, netwerken en jezelf profileren.
Als PhD, wetenschapper, als ondernemer, kleine zelfstandige of als werkzoekende, je hebt toch andere mensen nodig om een stap verder te komen in je werkzame leven.

Definitie van Netwerken: een systeem (een complex web) van mensen dat elkaar ondersteunt en waarbij je terecht kunt voor hulp, informatie, steun, advies en vriendschap.
Een goed relatienetwerk maakt het leven gemakkelijker, het werkt voor jou. Met netwerken behaal je resultaten die je in je eentje nooit had bereikt en het brengt je op plaatsen waar je alleen nooit zou zijn gekomen. Betrokkenheid van anderen in de vorm van een goed netwerk levert je vele voordelen op.

Netwerken hoe doe je dat? Omdat netwerken persoonlijk is, bestaat er niet één juiste manier die voor iedereen werkt. Toch is er een universeel basisrecept waarin een aantal ingrediënten zitten.

Vocaluse werkt aan de hand van deze ingrediënten in haar manier van werken. Ze heeft een workshop ontwikkeld die werkt:  Netwerken – relaties opbouwen en onderhouden. In het Engels: Building and maintaining Relationships.
De workshop gaat uit van en werkt met de diversiteit van mensen. Het is goed om rekening te houden met de achtergrond, de cultuur, gender en omgeving. Denk daarbij aan je lichaamstaal, je woordkeuze, je nabijheid en  je wijze van converseren.

Een belangrijk onderdeel bij netwerken is pitchen.  Soms heb je maar een kort moment om met iemand contact te maken.
Vocaluse leert je hoe je effectief en ontspannen kunt pitchen.  Elke (elevator) pitch is anders, omdat deze mee verandert met je vraag, doel of wens. Ook degen die je aanspreekt heeft invloed op je wijze van communiceren en jezelf presenteren. Zowel verbaal als non-verbaal.