Stemgebruik

Stemcoaching & Stemworkshop

Je gebruikt je stem iedere dag en het is fijn als je stem het ook blijft doen.

Heb je weleens last van je stem? Is je stem aan het eind van de dag of week vermoeid, hees of schor? Vind je het moeilijk om luider te spreken? Zit je adem snel hoog?

Kies dan eens voor individuele stemcoaching of een stemworkshop van Vocaluse. Zeker als je veel voor groepen staat en/of een spreekberoep hebt, is het belangrijk dat je zuinig op je stem bent.

Zowel in een stemcoaching als in een stemworkshop werkt Vocaluse aan alle facetten van stemgebruik en spreekgedrag. Doelgericht leer je de basis van gezond je stem gebruiken en effectief spreken.

Spreken (= verbaal en non-verbaal communiceren) is een harmonisch samenwerken van een aantal lichaamsfuncties. Deze fysieke en expressieve samenwerking bepaalt o.a. de kwaliteit van je stemgeluid, de verstaanbaarheid van je spraak en de manier waarop je klinkt en hoe je overkomt.

In een stemcoaching van Vocaluse gaat het om bewustwording van alle fysieke en expressieve aspecten die een rol spelen om gezond te spreken. ook in stressvolle situaties is het belangrijk  goed en effectief over te komen en te klinken.

Op een actieve manier krijg je inzicht in de werking en het samenspel van:

  • Stemgebruik, kwaliteit, helderheid, stemvolume,¬† resonantie
  • Ademhaling, adem- en spreekpauzes, (ont)spanning
  • Expressie hoorbaar: intonatie, spreektempo, toonhoogte, volume
  • Expressie zichtbaar: lichaamshouding, oogcontact, mimiek, bewegingen
  • Articulatie en verstaanbaarheid
  • Overtuigingskracht, intentie, impact op de luisteraar

Na een individuele stemcoaching of stemworkshop heb je inzicht in hoe je stem werkt en hoe je deze effectief en gezond kunt gebruiken. Je weet hoe je boeiend, aangenaam en overtuigend kunt spreken. Je hebt geleerd hoe je volume kunt maken zonder je stem te forceren.

Daarnaast biedt Vocaluse ook zangles aan. In de zangles wordt vooral gewerkt aan de basis om ontspannen, gezond en aangenaam te leren zingen.
Zangles kan, indien gewenst, ook een onderdeel zijn van de stemcoaching of de stemworkshop.